Iubesc Studenția +

 

 

Iubesc Studenţia ajunge în vârful clasamentului la Digital Democracy Day 2017. This is gold! 🙂

Posted by Iubesc Studenţia on Wednesday, October 18, 2017

 

 

______________

” În 2015, undeva prin august, aveam vreo trei proiecte la care fusesem acceptat, toate erau în aceeași perioadă și trebuia să aleg doar unul. Două erau în afara țării, unul în Austria, celălalt în Ungaria, iar cel de-al treilea în țară, în Cluj-Napoca. Mă gândeam în acel moment când trebuia să renunț la două dintre ele că sunt atâtea oportunități pentru noi, dacă sunt alți români care se pot duce acolo în locul meu. Fiind în București atunci, am auzit la o trecere de pietoni alți doi tineri care ziceau că vor să plece din România, în sensul că aici nu sunt la fel de multe oportunități ca în afară. Pot să spun să m-a cam deranjat să aud asta, mai ales în situația în care eram eu, că trebuia să aleg dintre cele trei proiecte. Nu mi s-a părut real. Am ajuns acasă, am creat o pagină de Facebook numită «Iubesc studenția» și am zis că zilnic aș putea să fac o listă cu oportunități pentru studenți. De atunci am ales să fie cinci. Când am început nu am zis că o să fie un proiect, am crezut că o să rămână o pagină pe care o să o întrețin în timpul studenției, mai aveam atunci un an de facultate și mi-am propus să mă ocup în anul acela de această pagină. După situația s-a schimbat, a venit luna octombrie și au început prelegerile la facultate, profesorii mei m-au invitat să le vorbesc bobocilor, să am un speech. În discursul acela le-am povestit despre pagina mea, iar la sfârșitul prelegerii 15-20 de tineri au venit la mine să mă întrebe cum pot să intre în proiect.  Și nu am știut ce să le răspund. I-am lăsat puțin în stand-by și m-am gândit că sunt destui care ar avea nevoie și vor să se implice într-un astfel de proiect. Așa că în 2015 mi-am făcut o primă echipă și am început să ne gândim ce am putea să facem în zona aceasta.” (fragment din interviul acordat publicației www.editiadedimineata.ro)

 

Sunt 2 ani de la lansarea iniţiativei Iubesc Studenția și avem deja un premiu european, 2 finale europene, o intrare în clasamentul internațional “Impact Challenge” și o alta în clasamentul “Top 10 – Generația care schimbă România”. Destul de bine pentru o iniţiativă cu care îmi propun să dezvolt în continuare acţiuni utile pentru tinerii din România. Și când mă gândesc că scânteia care a pornit totul a fost pe o trecere de pietoni…

Sunt aproximativ 1800 de oportunităţi pe care le promovăm în fiecare an. Dintre acestea, aproximativ 900 sunt oportunităţi europene sau internaţionale. Nu trece o săptămână în care să nu public câteva competiţii europene sau un proiect/ stagiu european, pentru că îmi doresc ca tinerii români să aibă o experienţă completă în studenţie şi, în acelaşi timp, să incheiem cu scuza că noi nu avem oportunităţi.

Hai să vorbim despre oportunităţi!

Pentru că oferă o mulţime de proiecte interesante (unde interesant = demn de atenţia noastră) despre care fiecare tânăr e #musai să ştie, astăzi vreau să-ţi spun mai multe despre programul Erasmus +.

Programul aduce numeroase oportunităţi de învăţare pentru tineri (proiecte de mobilitate, voluntariat, seminarii, ateliere etc.), în toate sectoarele educaţiei. Poţi participa într-un proiect în calitate de elev, student, tânăr, profesor universitar, lucrător de tineret s.a. (mai multe informaţii găseşti aici)

Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în alte țări. “(Intro Erasmus+, n.d.)

Este important de ştiut că în cadrul programului Erasmus+ persoanele nu pot candida pe cont propriu, ci numai ca parte a unei instituţii/organizaţii eligibile. (Despre oameni, n.d.) Asta înseamnă că trebuie să găseşti mai întâi o organizaţie care este partenera a programului. Mai jos, îţi propun o listă de organizaţii cu care ai putea să iei legătura pentru un stagiu:

GEYC

Asociatia Young Initiative

Asociatia tinerilor cu iniţiativă civică

Chill. Sunt deja verificate.

 

Îmi plac oamenii care participă în schimburi de tineri. Cumva, reuşesc să revină în ţară mai bogaţi. Sunt entuziaşti şi au iniţiativă. Am vorbit cu câţiva dintre ei pentru a afla care le este “de ce-ul” şi ce reprezintă această experienţă.

Georgiana Nuțu spune:

Erasmus + înseamnă deschizător de drumuri: drumul către tine însuți și drumul către alții. Este trenul care îți oferă biletul spre alte lumi, alte mentalități. Ajungi să te cunoști pe tine însuți în diverse contexte, să îi cunoști și pe alții și să te regăsești în felul lor de a gândi, în idealurile lor, depășind barierele culturale, lingvistice.

 

23021998_10214774025003696_1806391100_n.jpg

 

Bogdan Priceputu (Baghy) spune: “Erasmus+ mi-a deschis apetitul de călătorit. Primul meu proiect a avut loc în Turcia, iar apoi au urmat Georgia şi Ungaria. Din fiecare proiect am rămas cu prieteni, dar mai mult; am rămas cu experienţa de a socializa cu localnici şi a înţelege mai bine cultura altor popoare. Recomand cu toată încrederea să participaţi într-un Youth Exchange Erasmus+”.

 

23107378_1546981635358920_1308166479_o.jpg

 

Mădălina Fir spune:

“Ce a însemnat Erasmus plus pentru mine? O poartă către cunoaștere. Prima experiență Erasmus+ a fost in vara anului 2016, proaspăt ieșită din anul 1 de facultate. Îmi amintesc și inca rad de prima zi în care am ajuns în Spania. Am avut o vară în care am descoperit locuri pe care le vedeam doar în poze, o vară în care am avut experiențe minunate alături de oameni din toate colțurile lumii și mai ales, am avut parte de o vară care m-a făcut să cresc, să realizez că sunt un suflet călător. Experiența Erasmus mi-a dat o cutie prețioasă de amintiri pe care o port mereu în suflet și uite așa realizez ce persoană norocoasă sunt. E nevoie doar de curaj pentru necunoscut. “

 

20604387_1216415861837500_1255256353256691246_n.jpg

 

Edelina Bejan spune:

Nu de puține ori mi s-a spus că Erasmus+ este programul pe care niciun student nu ar trebui să îl rateze. Cum această recomandare a venit din partea unor persoane care sunt adevărate modele pentru mine, am căutat informații referitoare la program și imediat am aplicat pentru acesta. Acum vă scriu din Cracovia, unde studiez la Universitatea Jagiellona și trebuie să spun că a veni aici este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată. Erasmus+ mi-a oferit oportunitatea să studiez la una dintre cele mai prestigioase universități Europene, să învăț de la adevărați specialiști în domeniu, să călătoresc mai mult, să vreau mai mult și să îmi fac o mulțime de prieteni, iar partea bună este că mă aflu abia la începutul acestei aventuri ❤ ”

 

 

 

Tinerii aceștia sunt pregătiți să se dedice unei idei. Tinerii aceștia știu cum să extragă concepte din societate și adoră să descopere o cultură nouă. Sunt curioși și au răbdare. Înțeleg simplitatea. Și când te gândești că totul a început cu o mică scânteie…

Provocarea mea merge către tine. Ce zici de un stagiu Erasmus +? Îți las mai jos câteva oportunități europene.

 

 1. http://www.garagerasmus.org/laissez-passer.html
 2. http://www.geyc.ro/2017/04/cautam-un-voluntar-pentru-un-stagiu-de_25.html
 3. http://www.younginitiative.org/stagii-de-voluntariat-evs/
 4. https://europa.eu/youth/volunteering/project_en?field_eyp_country_value=RO&country=&type_1=All&topic=&date_start=&date_end=&sort_by=opid
 5. http://www.socialistsanddemocrats.eu/events/call-application-step-it-gender-equality-youth-gender-equality-forum-2018
 6. http://www.europarl.europa.eu/european-youth-event/en/news/eye2018:-registrations-are-open!.html
 7. http://mobilephotoawards.com/
 8. https://www.faces2hearts.eu/?utm_source=Facebook&utm_medium=CPC&utm_campaign=F2H%20Competition%20Week%201%20Explanatory%20video
 9. https://makesense.welcomekit.co/companies/makesense/jobs/future-of-energy-reporter-dreamjobalert-travelling_paris

 

Succes!

 

Listă linkuri:

Întreg articolul acordat publicației www.editiadedimineata.ro: https://goo.gl/C24wR1

Business Magazin: Top 10 – Generația care schimbă România: https://goo.gl/8XgF2J

Topul internațional OD Impact Challenge: https://goo.gl/4fxZRL

 

_______________

Bibliografie:

 1. erasmusplus.ro. Intro Erasmus +. Disponibil la: http://www.erasmusplus.ro/intro-e Consultat la 20 octombrie 2017
 2. erasmusplus.ro. Despre oameni. Disponibil la: http://www.erasmusplus.ro/oameniConsultat la 20 octombrie 2017